Feb 3, 2016

Vihmase päeva küpsiseretsept


Täna on korraliku oavarrevihma päev, mis tähendab, et õue väga ei saa minna. Õnneks oleme sellise topograafiaga kohas kus köögiaknast avaneb pidevalt muutuv mitmetasandiline vaade erinevate pilvekihtide vahele ning ühest või teisest pilveaugust paistab vahel päike. Aegajalt selginedes on näha, et kõrgemal sajab lund. Õnnitlused suusabaasidele ja meile kes me tahaks ka ühe korra sel talvel suusatamas käia! Ka siin on kliima nihkes ja kevad kuu aega varem saabunud - nartsissid õitsevad, perenaised teostavad kevadrohimist ja peremehed kaevavad peenramaid.


Vesise ilma puhul võtsin ette küpsiseteo, mis nägi välja enamvähem sedamoodi: Sega kausis kokku hakitud šokolaad ja või. Tõsta titt sahvrist välja. Pane kauss 30 sekundiks mikrolaineahju. Tõsta titt uuesti sahvrist välja. Võta kauss mikrolaineahjust välja, sega šokolaadi. Tõsta titt trepilt maha. Pane kauss uuesti 30 sekundiks mikrolaineahju. Tõsta titt uuesti trepilt maha. Jne. Päris pikalt läks. Allpool on ka kiirem retsept teosele Tugevalt Šokolaadised (Valikuliselt Gluteenivabad Või Mitte) Küpsised.

Hea Gluteenivaba (edaspidi GV) küpsetise saamiseks on parim mitut erinevat jahu kokku segada. Sobib see jahu, mis on kättesaadav: GV kaera, toortatra, maisi, riisi, mandli, ... Muide, mandlijahu saab mõistlikuma hinnaga kui seda ise teha (mandlid + kohviveski). MitteGV olukorras võib ka kõige tavalisema nisujahuga küpsetada. Ma kasutasin sel korral jahusegus toortatra- ja tiigripähklijahu [kas keegi selle eestikeelset nime teab?]. Tavalist tumedat mitte-toor tatrajahu küpsetamiseks väga ei soovitaks - see annab tulemuseks kuivad laialipudisevad tooted, mille kurgust alla libistamiseks on vaja ohtralt vett peale juua. Ükskord läks viltu ka hirsijahuga - see on hirmus kibe. Tiigripähklijahu maitseb ja käitub sarnaselt mandlijahuga ning selle kasutamiseks mul paremat põhjust polnudki kui et leidsin ta ökopoest ja hakkasin huvi pärast katsetama. Muud märkused: või oli mul soolane, šokolaad tume (65%) ja alkohol Cointreau.


Tugevalt Šokolaadised Küpsised:

200g šokolaadi
30g võid
2 muna
60g suhkrut
24ml aromaatset kanget alkohoolset jooki (Grand Marnier, Cointreau, ...)
60g jahu (nisu, toortatra, ...)
0.6 tl küpsetuspulbrit
72g mandlijahu

Haki ja sega omavahel šokolaad ja või. Sulata mikrolaineahjus keskmisel kuumusel 1 minut ning seejärel 30 sekundi kaupa, vahepeal segades. Jahuta. Vispelda kokku munad ja suhkur. Sega jahud küpsetuspulbriga. Lisa alkohol muna-suhkruvahule ning sega kõik see omakorda ettevaatlikult šokolaadi-võisegu hulka. Viimasena sega sisse kuivained. Pane taigen külmkappi tahenema, samal ajal kuumuta ahi ja valmista plaat ette. Kui taigen on veidi tahenenud, jaota see lusikatäiekaupa plaadile (nt küpsetuspaberi peale) ja vajuta ühtlaselt lapikuks. Küpseta 180C/8min kui sul on pigem kangema kuumusega (noor ja krapsakas) ahi. Kui su ahi on pigem nõrk (vana ja hädine), siis 190C/8min. Jahuta koogirestil. Kui eelistad kuivadele küpsistele mahlakaid, siis sihi temperatuuriga riskides allapoole.

No comments: