Apr 4, 2016

Peekonisse mässitud tuvi hernestega

Herneste ja piparmündiga
 
Olin juba leppinud, et sel sajandil enam tuvisid väga saada ei ole, sest kes neid enam ikka sööb. Peaaegu veendunud, et tuleb maiustada nagu tänapäeva noored (st need kes II maailmasõda näinud ei ole), toorete hobusevorstide ja keedetud akvaariumitigudega.
 
Pikemalt ette planeerimata sattusin laupäevahommikusele turule, kus mõtlesin kõigele muule kui tuvidele. Näiteks kaotasin end kohviröstija leti ette, kust ma leidsin karbi biolagunevate isetäidetavate kohvikapslitega, mis sobivad Nespresso-masinasse. Kuna mu praeguses kodus lülitatakse igapäevaselt üks selline masin sisse, siis tundus asjakohane osta kaasa erinevaid värskelt röstitud kofeiinita ja kofeiiniga kohviube ning kapslid ise täita. Edaspidi maksavad perenaise jaoks iga sada kodust kohvitassi 19€ senise 70€ asemel (1kg häid ube 12€ + 100 kapslit 13€ vs originaalkapsel kohviga: 100tk=70€) ning mis kõige parem - erinevalt originaalist biolaguneb pakend ehk kapsel ära. Jälle üks oluline võit maailma päästmise lahingus!
  
Turult koju jõudes selgus, et üks laudkondlastest oli lihuniku letist möödudes valmisnööritud ja peekonisse mässitud tuvisid näinud ja neist kaks tükki kaasa haaranud. Mis ma muud ikka teha oskasin kui "Hurraa!" hüüda ning kiiresti kaamerat ja märkmikku otsima lipata.
 

Sibula-küüslaugu-valge veini kastmega

 
Retsept: Peekonisse mässitud tuvi hernestega
 
Kõigepealt too turult kaks küpsetamisvalmis tuvi. Soovituslikult peekonisse mässitult ja kinni seotult (et ära ei lendaks, loomulikult). Aja pannil kuumaks või ja oliiviõli segu ning pruunista tuvid kõigilt külgedelt. Samal ajal prae sellelsamal pannil mõned jämedalt hakitud küüslauguküüned ja 3-4 hakitud šalottsibulat. Vala kotitäis külmutatud rohelisi herneid ahjuvormi ja tõsta tuvid herneste peale. Vahepeal pane ahi 180C-ni eelsoojenema ja jätka kastmetegu. Vala pannile - küüslaukude ja sibulate peale - vähemalt veerand pudelit valget veini. Veel parem kui see vein oleks mõnest pidulikust õhtusöögist üle jäänud kvaliteetne õrnroosa kergelt mullitav vahuvein. Seni kuni kastmest vett vähemaks aurab, too aiast peotäis sidrunmündi lehti ja puista needki ahjuvormi. Kui sibulad on kastmes pehmed ja ahi soe, vala kaste tuvidele. Kata vorm fooliumiga ning aseta 40-45 minutiks ahju. Tõsta vorm korraks ahjust välja ja lisa temperatuuri: 200C. Puista kastmesse pihutäis rosinaid ja küpseta ahjus lõpuni - kümnest minutit kõrgemal temperatuuril peaks piisama. Kaunista sidrunmündi lehtedega.
 
Ahjust tulnud ja rosinatega

 
Lõpuks kui sööma asusime, sain teada et tuviliha on punane nagu pardil. Maitse üllatab päris kõvasti, sest meenutab maksa. Minu lemmik aga oli selle roa juures kaste ning selles hulpivad herned ja pehmed sibulad. NÄMMA!

No comments: