May 20, 2016

Meie igapäevast palmirasva anna meile tänapäev

Fakt: Prantsusmaa maiad mokad manustavad 230 tonni Nutellat päevas (84 000 tonni aastas), mis moodustab 26% ülemaailmsest tarbimisest. Aastas toodetakse 50 miljonit tonni Nutellat. Leidsin netist andmed, et Nutella koostisosadest 17% on palmiõli. See teeb aastaseks globaalseks palmiõlikuluks 8.5 miljonit tonni ainult selle ühe toote kohta!
 
Liitke otsa kõik muud toiduained ning seebi-šampoonitööstus ja arvake ära, mis selle tarbimise tulemusel praegu meie isiklike kopsudega toimub. Palmiväljadele ruumi loomiseks tegeletakse alepõletusega, mille tagajärjel on Indoneesia vihmametsade traditsioonilised jõulueelsed suurpõlengud plahvatuslikult kasvanud. Põlengutega kaasnev õhusaaste ületab riigi- ja kontinendipiire ning suurimate Lääne tööstusriikide tekitatud õhusaastet. Mis see meisse puutub, et nad seal oma metsi põletavad?
 
Esiteks põletavad nad oma metsi selleks, et meilt raha saada. Iga kord kui sina ostad ainult ühe Palmolive'i seebi või ainult ühe kotikese kartulikrõpse, pannakse järgmine partii küpsema, tellitakse selleks uus ports palmiõli ning põletatakse uus hektarike vihmametsa koos kõigiga kes seal sees on.
 
Teiseks, isegi kui otsustad käia mööda mahesertifitseeritud palmiõli rada, siis tea et isegi see ei päästa. Nimelt ei kontolli selle sertifikaadi jagajad tootjate alltootjate tausta. Sina maksad rohkem, aga saad ikka täpselt sama prahti mida kõik teised. Metsad põlevad endiselt ja õhusaaste jõuab ümber maakera tiireldes ka Eestimaani. Ei usu? Lenda Aasiast Eestisse, vaata terve tee lennukiaknast välja ja uuri kustmaalt kuhumaale üks suur pilv ulatuda võib.
 
Nutellat tootev multimiljonäride pere-ettevõte Ferrero on üks neist suurtöösturitest kes tegelevad ulatusliku enesekaitsekampaaniaga, väites et nad kasutavad ainult keskkonnasõbralikult toodetud palmiõli. Miks nad siis on ainsad, kes seda oma siltidele märkinud ei ole? Sest nad järelikult ei ole oma sertifikaati kätte saanud ja vassivad. Tänapäeval nimetatakse seda marketingiks või PRiks, mitte valetamiseks. Rahakotiga valima minnes tasub see meelde jätta.
 
Mulle on viimasel ajal poes väga teravalt silma jäänud, et igat sorti tooted on vähimalgi võimalusel märgistatud suure nähtavas kohas asuva "Palmiõlivaba!" sildiga. Kel päris sellist võimalust ei ole, see pingutab, et saaks vähemasti karbi tagaküljele väikeses kirjas kirjutada "Kasutatud on ainult keskkonnasäästlikult toodetud palmiõli.". 
 
Ükspäev jalutasin suures supermarketis ringi ostunimekirjaga, millesse oli keegi lisanud "Nutella". Kuna hiigelpikas moosi/mee/saiamäärde vahekäigus kostus erinevate kaasostlejate suust päris mitu korda sõna "palmiõli", siis oli ka mul lihtsam oma pidevalt näkitsevat süütundeussi kuulata. Lugesin umbes kümne erineva šokolaadi-metspähklikreemi silte ja avastasin, et:
  • kui vähegi võimalik, on kirjas: "See palmiõli on toodetud keskkonnasäästlikult"
  • poe omabrändi tavaline määre sisaldab mahepalmiõli
  • poe omabrändi mahemääre sisaldab tavalist palmiõli
  • Nutella palmiõli ei ole eraldi märgistatud

Nutella sõbralikum vend (või õde). Maitseb paremini ka.

 
Lõpuks leidsime Nutellahuvilise isude ja iseenese huvi rahuldamiseks Nocciolata kreemi, mis oli ainus ilma palmiõlita šokolaadi-metspähklikreem. Palmiõli asemel on selles kasutatud päevalilleõli ja säilivusaega antakse kuni 2019 aasta alguseni - mis demonstreerib kenasti, et palmiõli ei ole hädavajalik. Okei, Nocciolata maksis kõigi oma ulmelisade tõttu (mahe, Kosher, gluteenivaba, päris Madagaskari vanilje, klaaspurk, ...) umbes kaks ja pool korda rohkem kui Nutella. Aga äkki olekski hea seda kaks korda vähem süüa kui arvestada, et sellise toote massist 72% moodustab suhkru-rasva segu ja kakao annab seal pigem värvi kui midagi muud.
 
Ma ei ütle, et kõikide heade asjade tarbimine tuleb kohe päevapealt ära lõpetada. Elu peab mõnus olema, samuti praktiline. Näiteks seepi võiks teoreetiliselt aegajalt kasutada ja söömise mahajätmine on ka suhteliselt ebatervislik. Seejuures aga on võimalik imepisikeste sammudega alustades oma valikuid järjest laiaulatuslikumalt ja teadlikumalt kõikesäästvamaks muuta.
 
Muide Ferrero on Nutella tõttu muuhulgas ka maailma juhtiv metspähklitarbija. Nad on nii suured, et kasutavad Nutellas vanilje keemilist alternatiivi vanilliini, sest maakera ei suuda nende jaoks piisavalt palju päris vaniljekaunu kasvatada.
  
Muudest toodetest avastasin, et imikute piimasegu on enamasti tehtud palmiõliga. Ma ei ole endiselt leppinud üldlevinud arvamusega, et piimasegu on laiadele massidele vajalik toode, aga moega mõtlematult kaasa läinult olen seda ikkagi mõned kuud kasutanud. Lasteaeda on pulbrit lihtsam kaasa panna kui tisse või värsket lehmamahla. Katsetamiseks tõin ökopoest ühe üleaastastele sobiva huvitava vegan "piima"pulbri, mis ei sisalda palmirasva ega piima ning mis jah-sisaldab muuhulgas kooskosrasva, mandleid ja vetikaid. Lutipudelitäis rohelist - tundub, et maitseb.
 
Nutella on lihtsalt üks "väike" näide, millele toetudes on lihtsam teha detektiivitööd, mõtlemaks välja meie poolt igapäevaselt tarbitava kraami tekkelugu. Samuti on kasulik teadvustada peale poest kojujõudmist ja äratarbimist nende toodete siitilmast lahkumise lugu. Muidu juhtub nii, et kogu raha, mille ma olen oma töö ja vaevaga teeninud, annan ma suurkaupmehele. Selle raha eest tellib suurkaupmees poeriiulitele üha uusi minu elukeskkonda hävitavaid tooteid. Kasumi eest ostab kaupmees ka veenmismasinaid, mis veenavad mind neidsamu tooteid ostma ilma, et mul neid tegelikult vaja oleks ning ilma, et nad mind õnnelikumaks teeks.
 
Nõiaringist väljumise esimeseks sammuks on otsus olla teadlik.

No comments: