Jan 19, 2016

Kolisin vahelduseks jälle Prantsusmaale


Hommikuhahetus lumepilvedega

 
 
Alpide jalamile, et olla täpne.
 
Saabumispäeval lebas laual faasanipasteet koos vältimatu punase veiniga ning esimese päeva õhtusöögiks manustasime koos külalistega tiigerkrevette koos valge lehtpeedi gratääniga. Täiesti tavapärane igapäevagurmee. Vahepeal on siin sentimeetri jagu lund maha sadanud ja uuesti sulanud ning temperatuur langenud eestilähedaseks (+1 vs -1). Lähinädala ilmaennustus lubab siiski taasnormaliseerumist mõlemalt poolt: numbrid peaksid mõne päeva pärast olema vastavalt +11 ja -11. Kakskümmend kraadi soojem.
 
Muidu olid sissejuhatavad elukorralduslikest erinevustest tulenevad kõrgpunktid järgmised:
  • Kasutasin esimest korda elus päris parkimisautomaati - sellist kuhu on vaja münte sisse lasta. No peaaegu sain õigesti. Tund aega parkimist maksis hinnakirjade järgi 0.90€, kogemata panin kümme senti rohkem ja millegipärast oli pileti peal seejärel kirjas kolm tundi parkimist. Hmm...
  • Jalutasin lugematul arvul kordi punase tulega üle tee ilma hirmuta trahvi saada või auto alla jääda. Oleks olnud väga veider punasega mitte üle tee minna - oht autojuhte solvata või hullumajja sattuda on suur.
 
Mida me tegelikult tegime:
 
Võiksin ka pikemalt kirjutada kuidas me suure dokumendipakiga aaretejahti mängisime, aga kes teist ikka lugeda viitsib. Lühidalt tegime kiire ringi "Pole Emploi (tööbüroo) - CAF (haigekassa?) - linnavalitsus". Proovisime ka pangas käia, aga esmaspäevale kohaselt oli see koos paljude teiste kommertsasutustega suletud. Õige jah.
 
Tööbüroos öeldi, et nüüd saab dokumente esitada elektrooniliselt (wow) ja alles seejärel kutsutakse kohtumisele ning haigekassas küsiti "Mis tüüpi viisa teil on?" (õige vastus: "Eesti on Euroopas"). Kõike kohe ja kiiresti ei saa, aga selles ju aaretejahi põhivõlu ongi.
 
Ühtlasi saime teada, et lasteaia/sõime/hoiu koha saamiseks tuleb ette näidata lapse vaktsineerimispass. Õnneks on see meil olemas ja täidetud. Lastehoiu võimalusi pakutakse siin alates 1.5 kuu vanustele põnnidele. Õppisime ka kuidas titt kell kaheksa õhtul magama panna: kõige kindlam on harjumuspärast ajavööndit vahetada.

2 comments:

Helin Loik-Tomson said...

Mis puhul kolisite? Püsivamalt või ainult talveks vms :)?

Unknown said...

seekord jälle püsivamalt