Mar 4, 2016

Munavalged ja -kollased


Seni kuni ma ühtegi noortuvi kinni püüdnud ei ole (hooaeg pidavat nagunii novembris olema);
ja seni kuni ma prantsuse bürokraatide ringkaitsesüsteemi kirjeldavat postitust loetavamaks nokin;
ja seni kuni ma oma isiklikku tatraleivaretsepti leiutan,
jagan teiega näiteks lahendust kuidas teha mõnusaid magustoite nii et seejuures ei munavalgeid ega -kollaseid ripakile ei jää. Allpool on kaks nii jube lihtsat retsepti, et nukker oleks neid mitte ise katsetada!

Tausta selgituseks, esiteks: perenaine tellis mult peale viimast pidusööki igapäevaseks söömiseks kõlbavas suuruses sidrunikooki; ning teiseks: ühel järgnevatest päevadest avastasin poolkogemata, et külmkapis on crème brulée ja mandliküpsiste koostisosad korraga olemas! Põhimõtteliselt sai tellimus täidetud: koogikatte asemele tekkis sidruni-crème brulée ja koogipõhja asemele mandliküpsised. Kuna gaasipõletil parasjagu gaasi ei olnud ja ahju grillfunktsiooniga möllata ei viitsinud, siis jäi kreem seekord küll brüleerimata põletamata, aga oli vähemalt sama hea kui brüleeritult põletatud suhkruga. Igal juhul mõnna ja sidruniselt krõmpsuv.

Väga hea tulemuse saamiseks tasub enne tegutsema hakkamist igaks juhuks tooraine ja töövahendite (ahju) kvaliteedile tähelepanu pöörata. Ma sain sidrunid poest ökolt ja pritsimata koorega - nad on siin üliaromaatsed! Munakollasedki olid väga kollased. Ning hetkel minu kasutuses olev ahi on suht särtsakas ja teeb neid temperatuure mida lubab. Mu eelmises korteris olev ahi näitas näiteks alati ~20C rohkem.

 
 
Mahlased mandliküpsised
 
360g mandlijahu (tee ise: kohviveski + mandlid)
270g suhkrut
6 munavalget
9 spl vett
mõned tilgad mõrumandli või vanilje (või muu meeldiva) essentsi
 
Sega mandlijahu suhkruga. Lisa munavalged, vesi ja essents. Tõsta teelusikaga küpsisesuurused portsud ahjuplaadile (soovituslikult küpsetuspaberile) ja küpseta 15min 160C juures. Jahuta restil. 
 
Nüüd on sul 6 munakollast üle... ja saadki kohe järgmise retsepti juurde asuda:

 
Sidrunine crème brulée
 
80g tuhksuhkrut (tee ise: kohviveski + suhkur)
100g Demerara suhkrut karamelli põletamiseks
2 sidruni riivitud koor
6 munakollast
25cl 35% rõõska koort
25cl piima
 
Klopi munad tuhksuhkruga. Sega kõik ülejäänud koostisosad sisse. Vala vormi(desse). Küpseta 1h 100C juures. Jahuta. Raputa üle Demerara suhkruga ja karamelliseeri.
 
Ja ongi valmis! Boonus: ühtegi kooreta muna ei jää külmkappi lootusrikkalt tulevikku vaatama, teadmisega et ta nagunii lõpuks ära visatakse.

No comments: