Mar 8, 2016

Prantsuse põtradel on ka majad metsa sees


Esimese aasta sünnipäevahalg
Üks sai meil üheseks ja me tegime talle ilusa tordi. Loomulikult mitte sünnipäeva puhul vaid sel puhul, et ta eelmisel päeval oma esimesed freestyle sammud tegi (Look ma, no hands!). Kuna tort pidi enne lauale saabumist sügavkülmiku etapi läbima, siis kukkus sellele seal iseenesestmõistetavalt peale külmutatud supp. Nii me saimegi lapiku rulltordi. Kokku improviseerisid end eelmise postituse mandliküpsiseretsept ja vahukoore-šokolaadi segu. Vaatamata vaieldavalt kaunile välimusele oli see halg väga maitsev. Päeva persoon puhus täitsa ise küünlaleegi võbelema ja kustutas siis näppudega. Mälestuseks on meil klassikaline tordi- ja lauluvideo kõvera suu ja ehmunud näoga sünnipäevalapsest loppis tordi ees.

Millegipärast tundub mulle, et prantslased on eestlastelt päris hea hunniku (laste)laule pihta pannud. Alustades sünnipäevalaulust, onju. Ka näiteks karumõmmi unelaulule on neil üks kahtlaselt sarnane viisijupp nimega "Dodo L'enfant do". Ja kas te selle tunnete ära: "Löö õuna, löö pirni, tõuka ananassi ja jahvata kohvi!" ?

Siin on nende versioon Põdra Majast, palju pikem kui  meie oma ja viimane salm on veel eriti tore. Tegin teie jaoks vabas vormis eestinduse:


[1. salm]
Põdral maja metsa sees,
väiksest aknast välja vaatab,
jänes jookseb kõigest väest,
lävel seisma jääb.
"Kop! Kop! Lahti tee!
Metsas kuri jahimees!"
"Jänes tuppa tule sa,
anna käppa ka!"

[2. salm]
...Panda jookseb kõigest väest...

[3. salm]
...Põldpüü jookseb kõigest väest...

[4. salm]
Põdral maja metsa sees,
väiksed loomad maja ees
seavad üles püünise
jahimehele!
"Kätte saime su!
Enam sa meid ära'i söö!"
"Palun laske lahti mind,
nüüd ma olen hea!"

Üleüldse on neil suht vägivaldsed lastelaulud, näiteks see kus räägitakse lõokesele tema puhtakskitkumisest ja ärasöömisest. Või see kus ähvardatakse hiir ära paneerida ja temast soe tigu küpsetada.  

No comments: