Apr 8, 2016

Bataadi-gnocchid, täitsa ilma nisuta

Abikokk, mitte lapstööjõud
 
Võtsin ökopoe välisukse kõrvalt kaasa tasuta ajakirja, mis sisaldab hulganisti ülipõnevaid retsepte, suurem osa neist on lisaks niisama põnev olemisele ka gluteenivabad. Liibanoni köögikunsti ja shia-amarandi-kinoa-tofu kõrval on seal ka ülevaade kokaraamatust "Zéro gluten: la cuisine de Jeanne B." milles olevate isuäratavate retseptide katsetamist alustasin bataadi-gnocchidest. 
 
Võite ette kujutada kuidas mul suu seda retsepti nähes vett jooksma hakkas, olles eelnevalt mõned aastad lootusrikkalt poes gnocchi-pakkide tagant koostisosade nimekirja lugenud ja väljas söömas käies igaks juhuks igakordselt lootusrikkalt üle küsinud... Vastuseks enamasti "need on ju kartulist, siin on ainult natukene jahu sees!" (loe: ainult natukene rohkem kui kartulit). Kahe suu poolega gnocchide söömise asemel olen neid seni pidanud silmadega õgima. Kuni tänaseni! Lisaks bataatidele ja maitseainetele käib sinna sisse riisijahu, seega hõissa! :)
 
Kolme-käe-tehnikas taignavorsti rullimine
Bataadi-gnocchid
 
600g bataati
1 munakollane
1/2 ökoapelsini riivitud koor
150g täistera-riisijahu
100g maisitärklist
1 näpuotsatäis kaneeli
1 näpuotsatäis muskaati
30g võid
15cl rõõska koort
2 näpuotsatäit "nelja vürtsi segu" (must ja/või valge pipar + kaneel + ingver + nelk)
soola ja värskelt jahvatatud pipart
 
Bataadi-gnocchid enne keetmist ja enne laua puhastamist
 
Koori ja tükelda bataadid, auruta pehmeks (~20min) ja püreesta pudrunuiaga. Sega sisse munakollane, apelsinikoor, riisijahu, maisitärklis, kaneel, muskaat ja natuke soola. Jahuta toatemperatuurini. Seejärel jaga taigen osadeks ja rulli jahuga kaetud laual pikkadeks vorstideks. Lõika taignavorstid ~1cm paksusteks ketasteks, veereta pallikesteks, puista uuesti jahuga üle ja vajuta-veereta kahvliga lapikuks. Kahvlitehnika jaoks on internett täis videosid, mida ma vaatasin muidugi peale seda kui kokkamisega ühele poole sain.
 
Nüüd on gnocchid valmis kas
a) keetmiseks (ja soovi korral peale keetmist võis praadimiseks) ja kohe söömiseks või
b) külmkappi panemiseks, et söögiaega oodata või 
c) sügavkülmutamiseks
 
Keetmiseks viska gnocchid paariks minutiks keevasse vette ja oota kuni nad pinnale kerkivad. Umbes nagu pelmeenid. Igaks juhuks võiksid ühte proovida ka, siis saad aru kas sai piisavalt kaua keedetud. Serveerimiseks lisa või, koor ja maitseainesegu ja värskelt jahvatatud pipart.
  
Mis saaks olla veel parem kui sulavõi rõõsa koorega?
 
Kuna bataadi-gnocchid on tehtud maguskartulist, siis nad maitsevad üsna magusalt. Minu meelest kõlbaksid nad väga hästi ka magustoiduks. Kuigi ma veel järgi proovinud ei ole, saab seda retsepti tõenäoliselt ka tavaliste kartulitega teostada, kuigi siis tasuks ilmselt ka maitseained välja vahetada.
 
Kuna emakeel on meil ilus, siis võiksime seda rooga muidugi ka selliselt nimetada, et seda oleks võimalik eesti tähestikku kasutades kirjutada ja eestikeele hääldusreegleid kasutades hääldada. Seejuures võiks nimi olla mitte-liitsõna. Midagi isuäratavat nagu... maguskartuliklimbid? Kartulitaignakäkid? Ükskord ühes kohas üks klient sai pahaseks, sest menüüs oli kirjas "panna cotta", mida "võiks ju sama hästi" piimatarretiseks nimetada. Isuäratavad on need meie liitsõnad.

No comments: