Jan 25, 2016

Tited murul - jaanuarikuus

 

Täna oli varjus +15C, päikese käes oleks kannatanud ka bikiinitada. Muidu on olu-elu ja olme nagu ikka. Turul müüakse ilusaid puu- ja köögivilju, huvitavaid kalu ja virna laotud ajalehti. Vanavanaema räägib lugusid sellest kuidas nad sõjaajal omavahel tuviretsepte vahetasid, hiljem clandestino-baari pidasid ja sõpradele naljaviluks varest moorisid. Lapikute mütside ja suurte püssidega mägisõdurid teevad tavapärastele lennu/rongi/metroojaama jalutuskäikudele nüüd boonusringe ka H&M'i ümber. Neid konkreetseid lapikuid mütse ma muidugi varem näinud ei ole, sest iga linna püssimeestel on oma mütsi- ja püksimood.


Kuna ma hetk tagasi kolisin palju külmemast kohast palju soojemasse kohta, siis loomulikult võrdlen  ma ilma praegu sellise nurga alt nagu ma seda parasjagu teen. Paanikaks ja kadeduseks pole põhjust, võite mind üsna pea näha ka jahedama kliima võlusid kiitmas - näiteks suviste kuumalainete või sügiseste hirmuäratavate äikesetormide paiku. Praegu on aga õues ülimõnus. Täna käisin päikeseprille ostmas, sest päikesepoolsel terrassil peab kinniste silmadega viibima.

Pisipõnn ning kaasnevalt ka tema vanemad on siinsest jaanuarilõpust sillas - õues särab päike, alla-aastased saab murule roomama ja mänguplatsile kaljuronimist harjutama lasta. Emmel-issil on oluliselt lihtsam last lõbustada kui toas ning lisaboonusena ei pea iseenda jaoks spetsiaalselt värsket õhku ja D-vitamiini otsima minema. Väike roomab ringi ja närib muru, suur teeb kõrval harjutusi, väike ronib selga või kõhule lisaraskuseks - kõigil on lõbus. Kui päikeseprillid ette panna, õnnestub aegajalt veidrates joogaasendites isegi ajalehti lugeda. Ajalehed on head perspektiivimuutjad: L'Obs räägib hoopis teistest asjadest kui BBC või Postimees.


Meie põhjamaine offroad-käru näeb siin ikka väga kohatu välja ja laps tundub seal sees oluliselt väiksem kui silm harjunud on. Loogiline ka - pakasekindel magamiskott ja kuus kihti puhvaikasid ümber tite + tuule- ja vihmakindel koorik kusagile mujale kui hummervankrisse ära ei mahugi. Rääkimata suuremõõdulistest ratastest mis on hädavajalikud selle kuhja läbi Tallinna tänavaid katvate lumehangede surumiseks. Täna läks laps peale õues ringi roomamist hoopis üle mitme kuu kõhukotti, oli emme kaisus ringi õõtsumisega ülirahul ega külmetanud sugugi, ka mitte peale päikeseloojangut.

1 comment:

irve said...

See tuviretseptide liin tõotab tugev tulla. Pane kõik kirja.